Inception (igen) – en sann bild av drömmar?

Vi har skrivit om filmen Inception tidigare i den här bloggen. Då handlade det mest generellt om filmen, som väl måste sägas vara en av de mest utpräglade drömfilmerna någonsin? I det här inlägget ska vi ta ett lite mer specifikt grepp och försöka besvara frågan om det finns någon sanning i de koncept som presenteras i filmen? Då menar vi inte om det finns en teori att kunna ta sig in i människors drömmar (för nu får vi nog nöja oss med att det är ren sci fi). Snarare om det finns några belägg för att våra drömvärldar fungerar som i Inception, d.v.s. drömmar i drömmar? Att vi aldrig vet hur drömmar startar och så vidare.

Michael Hansen som startade Capcito hade en dröm om ett finansinstitut särskilt anpassat för små företag. Närmare bestämt en aktör som kunde vara en snabb och pålitlig partner som tillhandahöll olika finansiella tjänster för små företag. I det syftet startade han en tjänst som erbjuder bland annat factoring, företagslån och fakturabelåning. Det låter inte ovanligt kanske du tänker? Det bästa av allt är att Capcito genom att göra en analys av ditt företags förtjänster kan sätta ihop ett kanonerbjudande inom någon minut. Det gör att du inte behöver vänta för att göra den där investeringen du är säker på.

Drömmar är vetenskapligt svåra

Det uppstår lätt problem när man ska diskutera drömmar och försöka förankra dem i verkligheten.

Drömmar är till exempel ofta fantasmagoriska. Ett sätt att förklara det ordet på är att säga att gränserna mellan olika objekt i drömmar ofta är flytande. Det går också att förklara det visuellt som att olika platser, föremål, personer, karaktärer och annat kan kombineras och bytas ut på överdrivna och bisarra vis. Drömmar är alltså flytande, betyder olika saker för olika människor och kan färgas av många olika saker. Det är bara några skäl till att det är svårt att diskutera frågan för det här inlägget. Men låt oss förankra några av idéerna som finns i filmen.

Vid ett tillfälle förklarar DiCaprios rollkaraktär att vi aldrig vet hur en dröm startar. Om vi minns någon del av drömmens händelseförlopp så börjar minnet alltid någonstans mitt i. Det stämmer. En annan sak som tycks stämma är att vi kan ha drömmar i drömmar. De följer dock inte alltid nödvändigtvis logiken som finns i filmen. Alla drömmar i Inception har, på det stora hela samma dimensionella förutsättningar. I verkligheten kan drömmar ha olika abstraktionsnivåer. Du drömmer att du är andra människor, djur, abstrakta ting etc. Drömmar tycks också ändra vår tidsuppfattning, precis som i filmen. Drömmar kan kännas långa eller korta oberoende av hur lång tid som gått i vår fysiska verklighet.

För att landa i någonting så är det som vi konstaterat tidigare svårt att kvantifiera och mäta drömmar. Det gör att vi på det stora hela får landa i att de koncept vi ser i Inception är sanna i den meningen att de representerar möjligheter i termer av funktion. Det finns hur som helst mycket vinna på att studera våra egna drömmar.