Inception

Den populära filmen från 2010 har sagts vara som en intellektuell version på filmen ”Matrix”. Den har också beskrivits som en korsning mellan en James Bond-film och en föreläsning i filosofi och psykoanalys. Ena stunden kan det vara en biljakt och massa aktion, för att i nästa stund vara akademiska samtal om projiceringar. Filmen handlar om drömmar och om människor som kan ta sig in i andras undermedvetna. Personerna i filmen tar starka sömnmedel och kopplar ihop sig för att vandra omkring i varandras drömmar. Syftet är att stjäla varandras idéer. Det är Leonardo Dicaprio som är stjärnan i filmen. Han har sagt att han var tvungen att läsa igenom de första manussidorna tre gånger på grund av att det var så komplicerat.

Undermedvetna arketyper i drömmar

Nils_Dardel_John_BlundUngefär 50% av våra drömmar rör vardagshändelser men en del drömmar sticker ut av olika anledningar. Enligt Carl Gustav Jung, den banbrytande schweiziska psykologen, är det undermedvetna en källa för kreativitet, andlighet och visdom. Hans lärare, Freud, ansåg att det undermedvetna inte var mycket mer än ett kärl för oupplösta konflikter. Jung ansåg också att vi människor delade drömmar. Många drömmar består av arketypiska symboler som alla människor upplever i livet. En dröm som många olika människor har upplevt är om stora tsunamivågor som reser sig upp ur havet och hotar att svälja allt. Ibland sjunker den som drömmer ner i vågen, ibland slutar drömmen innan det händer. Vad den betyder har diskuterats. En teori är att det är undermedvetna känslor som snart kommer att komma upp till ytan och symboliskt svälja dig. En annan teori är att det kommer att hända en överväldigande katastrof inom en snar framtid. Här kan du läsa mer Underhållande om det undermedvetna.

Kollektiva drömmar i världen

Drömmar som upplevs av många olika människor har rapporterats in från hela världen. En vanlig dröm är att tappa tänderna. Det är ofta sett som en symbol för att förlora pengar eller kontrollen över en situation. Om det är visdomständerna som tappas kan det betyda att drömmaren har nått en ny mognad i livet. Det allra underligaste som har rapporteras i nutid om kollektiva drömmar handlar om en kortväxt man. Hundratals människor från hela världen har rapporterat in att han har dykt upp i deras drömmar. Det finns till och med en webbsida satt upp för att samla in mer rapporter om mannen och när han har dykt upp. Han gör olika saker i drömmarna, men oftast är han god och fungerar som en vägledare. Han beskrivs som tunnhårig, hopväxta ögonbryn, kortväxt och han har vit hy. Det är ingen som vet varför just den här mannen dyker upp. Han säger aldrig någonting.